Cos slodkiego?

9:25:00 AM



Na poczatek cos o bialym cukrze:
Obniża odporność organizmu, obniża poziom lipoproteidów wysokiej gęstości tzw. HDL czyli “dobry cholesterol”, powoduje deficyt chromu w organiźmie, sprzyja powstawaniu raka piersi, jajników, jelit i prostaty, powoduje deficyt miedzi w organizmie, powoduje podwyższoną kwasowość trawionego pokarmu, u pacjentów z zaburzeniami trawienia prowadzi do zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych, przyspiesza procesy starzenia sie organizmu, powoduje prochnicę zębów, powoduje nadwagę, zwiększa ryzyko choroby wrzodowej żołądka, wywołuje ataki astmy oskrzelowej, sprzyja powstawaniu chorób grzybiczych, moze powodować powstawanie kamieni żółciowych, zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca, sprzyja powstawaniu paradontozy, zwiększa ryzyko wystapienia osteoporozy, może zaburzać wrazliwość na insulinę, sprzyja powstawaniu egzemy u dzieci, może uszkadzać strukturę DNA i bialek, sprzyja rozwojowi katarakty, zmieniając strukturę kolagenu sprzyja wczesnemu powstawaniu zmarszczek, zwiększa ilość wolnych rodników we krwi, jest przyczyną alergii na pokarmy, wywołuje sennośc u dzieci, sprzyja występowaniu bólów głowy!

haha! I co teraz?
Cukier jest niestety nie tylko w szklance herbaty czy batoniku. Dodawany jest do pieczywa, keczupow, sokow, platkow sniadaniowych. Wystarczy poczytac opakowania, zobaczycie, ze jest niemal wszedzie.
Sa 4 rodzaje cukrow ktore sa okreslone jako szkodliwe: sacharoza (cukier trzcinowy, buraczany), fruktoza, miod i maltoza (cukier slodowy).

Co w takim razie nam pozostaje jesli koniecznie chcemy cos slodkiego?

Pozostaje nam wybor mniejszego zla:
cukier nierafinowany (brazowy)
syrop ryzowy
syrop klonowy
syrop z agawy
melasa
stewia

Szczegolnie polecam stewie (inne nazwy: stevia, candy leaf, sugar leaf, sweetleaf (USA), sweet honey leaf (Australia))
W sklepach dostepny jest w postaci bialego proszku, jest to extrakt z lisci peruwianskiego ziola. Nie ma kalorii, sacharozy, aspartamu. A co najwazniejsze jest slodka! Trzeba tylko uwazac z iloscia, wystarczy odrobinka, jesli sie doda za duzo to bedzie gozki smak.

To tyle na dzis. Ide po cos slodkiego: smoothie truskawkowe! (mleko sojowe, mrozone truskawki i stewia - mniam!)

You Might Also Like

4 comments

  1. a dlaczego miód jest szkodliwy? i a propos cukru brązowego - właśnie o nim słyszałam,że to pic na wodę fotomontaż, ciut lepszy niż biały, ale też mega badziewie szkodzące...

    ReplyDelete
  2. Miod to cukier jakby nie bylo, podobnie jak fruktoza, dlatego owoce z duza zawartoscia fruktozy np banany tez trzeba jesc umiarkowanie. Tak, tez slyszalam ze z brazowym cukrem roznie bywa. Pewnie tez zalezy od producenta. NIe robilam nigdy researchu, ale generalnie wszystko co jest mniej przetworzone jest zdrowsze. Chociaz, ostatnio wpadl mi w rece cukier 0 kalorii i jest to tak przetworzony cukier bialy ze nic z niego nie zostaje oprocz slodkosci. Postaram sie o tym napisac wiecej, bo to dosc ciekawy temat. So, see you soon :)

    ReplyDelete

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images